Liveresultat – tävling
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Anläggning

Saltis slaloms pistmaskin
Vår förra maskin "Sanne". Foto: Dan Sone

Tillsammans med lift och snöläggning är pistmaskinen en vital funktion för att kunna drifta en slalombacke. Vår pistmaskin heter Tracy och är av märket Pisten Bully och hon föddes 2005. Tidigare gick hon på Skuleberget utanför Örnsköldsvik och 2019 köpte vi henne. Tyvärr blev det inte mycket kört säsongen 2019/2020, men 2020/2021 blev ett helt vanligt år med full fart från slutet av januari fram till påsk.

 

En ny pistmaskin kostar mellan 5-7 Mkr, så vi håller till godo med en bättre begagnad. Det betyder att saker ibland går sönder och maskinen blir stående. Ibland kan vi inom gruppen laga felen men ibland måste vi ta in reparatör. När felet är konstaterat börjar jakten på delar. Nya finns i Österrike eller Tyskland och är dyra, så vi försöker alltid hitta begagnat för att hålla nere kostnaderna. I princip allt på en pistmaskin är dyrt om man jämför med en bil, ett nytt däck kostar 15.000 SEK, en ny hydralpump kostar 70.000 + arbete….

 

Att köra pistmaskin är inte svårt, men att pista bra är svårt. Vi sprutar snö med bräckt vatten vilket gör att våra snökristaller är lite annorlunda än natursnö eller snö sprutat med sötvatten. När temperaturen pendlar upp och ned över nollan, så kan snön till slut bli som risgryn. Då fryser snön inte ihop lika bra på natten. Då får vi antingen kassera den snön eller blanda upp den med nysnö, som binder ihop snön igen. Efter att snöläggningen avslutats behöver vår grupp ca 2-3 dygn för att pista ut ett jämntjockt snötäcke om ca 70 cm. Under denna tid går maskinen nästan dygnet runt.

 

Under säsong vill vi pista så lite som möjligt då pistmaskinen inte gör backen hård, tvärtom. Men vi går in och pistar för att få bort gropar och ojämnheter efter banor vid behov. Familjebacken körs nästan dagligen då vi i den backen vill ha ett mjukare underlag för de yngre åldersgrupperna.

 

Utbildning – De flesta av oss som kör har gått SLAO´s förarutbildning som fokuserar på den egna och andras säkerhet. Har man fler än 200h erfarenhet kan man även ansöka om förarbevis. Det rent praktiska handhavandet utbildar vi i själva.

 

Pistmaskinsgruppen består av 2023/2024 av 6 personer. Det antalet är en bra avvägning för att arbetet inte skall bli för ansträngande för den enskilde, samtidigt som man får tillräckligt många timmar i maskinen, för övning ger färdighet. Backen pistas sju dagar i veckan och vi drar igång efter sista träning kl 2200 på vardagar och 1800 på helger.

Henrik Sund är ansvarig och till sin hjälp har han fem förare som bildar tre förarpar och varje par pistar var 3e vecka + reserver. 

 

Gruppen består av:

Henrik Sund - 0704 84 90 90

Niclas Bivstedt

Hans-Fredrik Bengtsson

Per Clacton

Magnus Hansson

Stefan Holmlund

 

Till pistmaskinsgruppen kan man inte anmäla sig som en del av arbetsplikten likt snöläggare, café, lift osv. Ansökan skall göras personligen till Henrik som tar diskussionen vidare. Så är du sugen på att lära dig köra pistmaskin och pista backarna fina, kontakta henrik på henrik@open.se

 

 

 

 

 

 

Vi kommunicerar i första hand via vår Facebookgrupp ›› Saltis Pistenbully Hell riders 

 
Sponsorer
Sociala media