Liveresultat – tävling
Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Styrelse

Klubbnytt 1 2017
2017-05-18 13:24
Välkommen till vårt återupplivade klubbnytt 
1. Ordförande har ordet

2. Snöläggningen
3. Säsongen som gått


ORDFÖRANDE HAR ORDET

Tack för denna säsong, välkomna till nästa

Vilken säsong vi haft. Ungefär 400 barn och ungdomar har varit aktiva i allt från att lära sig en skärande sväng eller en 360 i parken till att prestera toppresultat på nationell nivå. Bredden och toppen är det som gör oss till en av Sveriges skönaste slalomklubbar, och som gör det så motiverande att vara ordförande.

Det har också varit en bra säsong för anläggningen, vi har lyckats hålla båda backarna och parken öppna längre än de flesta andra backarna i Stockholm. Det har vi snöläggarna att tacka för som gjort ett fantastiskt jobb. Men, vi har också utmaningar i snöläggningssystemet som vi behöver ta tag i för att säkerställa fortsatt verksamhet i backen. Mer om det kan ni läsa i detta brev.

Så här precis när man gjort i ordning skidorna för sommarförvaring känns det som att man vill pusta ut en stund. Men bara en kort stund, snart drar sommarträningen igång med barmarksläger för vissa och för många andra är det andra sporter som gäller. Samtidigt är vi nu i styrelsen i full gång med att planera och förbereda för nästa säsong, lägerplanen är redan klar (finns på http://www.saltisslalom.se) och det är full fart med att tillsätta tränare, lagledare och lägeransvariga mm för alla grupper. Välkommen till en ny säsong.

Paul Morel


SNÖLÄGGNINGEN

Vi behöver mer snö! En vattenpump till

Tack för fina insatser på städdagen. Förutom löpande arbeten som att ta ner nät, hänga av byglar på liften och smörja snökanoner så blev en del extra gjort i form av att byta ut ett trasigt rör i snöläggningen, fixa en dränering i liftgatan och snygga till starthuset som annars hade rasat ihop.

I samband med arbetet så informerade vi lite kring snöläggningen och alla barn som var där fick rösta. De röstade enhälligt för att utöka vår snöläggningskapacitet.


Det tar i nuläget cirka 400 timmar (20-30 dygn) att lägga snö i bägge backar och i liftspåret. Mängden producerad snö beror av kyla. Ju kallare ju mer snö. ”-3” är gränsen.

Anläggningen går dygnet runt när det är kallt men antalet bra kyldygn i Stockholm varierar. Och då finns alltid en risk att vi inte får tillräckligt med snö. Om det kommer natursnö eller inte spelar egentligen ingen roll (mer än att det är vackert).

För att producera snö krävs vatten, vattenpumpar, komprimerad luft, snökanoner och el för att driva alltihop. Vi har gott om vatten då vi tar vatten från Neglingemaren. Jämfört med Åre som har en vattendom som begränsar hur mycket vatten de får ta.

Vår luftkompressor klarar att försörja upp till 16 kanoner. Vi har gott om kanoner (cirka 20 stycken) men vi har för liten vattenpumpskapacitet så vi kan bara använda cirka 8 kanoner åt gången.

Vi skulle alltså vilja investera i ökad vattenpumpskapacitet så vi kan köra 12-16 kanoner samtidigt. Detta kräver två saker pengar (från er medlemmar) och mer ström från Nacka Energi. Vi har idag en säkring på 400 A – jämfört med lägenheten/villan hemma där man typiskt har mellan 16-25 A. Vi har påbörjat arbetet med att se över hur vi kan få en större säkring till nästa säsong och på sikt ännu högre. Som jämförelse så har Lidingö Slalomklubb en säkring på 1000 A.


Genom att öka snöläggningskapaciteten nås följande fördelar:

  • Minskar tiden att lägga snö

  • Möjlighet till att få en tidig träningsstart

  • Större chans till att vi kan öppna under jullovet vilket ökar intäkter (cafe/lift)

  • Minskar totala antal pass som vi måste göra ideellt

En dålig vinter kan vi åtminstone lägga en backe.


Kostnaden för att göra detta beror på ett antal faktorer bland annat hur vi skall få fram mer ström från Nacka Energi, hur stor pump vi kan installera och vilka ombyggnader som krävs. Totalt rör det sig om cirka 400-500 tkr.

Vi kan finansiera detta på olika sätt (bidrag, lån, sponsring, ideellt arbete osv) men till syvende och sist så är det vi föräldrar med våra cirka 400 tränande barn som måste vara beredda att kanske satsa en del pengar i detta.

Barnen på städdagen röstade i ”enlighet med styrelsens förslag” som det så fint brukar heta, så nu frågar jag er föräldrar – har vi ert stöd också?


”Tunnor” – Funkar det för oss?

Många andra anläggningar har tunnor – varför har inte vi det?

Moderna tunnor kräver också stora mängder vatten. Så beslutet kring att utöka vattenkapaciteten är viktigt oavsett. Utan vattentryckskapacitet så kan man inte köra tunnan.

Tunnor kräver också separat elmatning (normalt 75 A per tunna) så arbetet att få fram ytterligare matning från Nacka Energi är också helt nödvändigt för att i framtiden kunna köra tunnor.

Tunnorna kan köra på vårt bräckta vatten. Men gör de mer snö? Jämför man mängden vatten och mängden el som går åt så är våra lansar lika effektiva. Den stora fördelen är att de gör något mer snö vid ”marginal temperatur” mao -2 till -4 grader. De kan också förses med olika typer av automatisk styrning som gör att man bättre/lättare kan starta/stänga av dessa men detta kräver också investeringar i rörledningar, automatiska ventiler mm. Kräver mindre fysiskt arbete men all teknik skapar också större risk att de inte fungerar.

Sen kostar en tunna cirka 300-500 tkr beroende på modell och bestyckning.

Så fokus för Saltsjöbaden Slalomklubb är att i nuläget utöka vattenpumpskapaciteten och få fram ytterligare el till backen.


SÄSONGEN SOM GÅTT

Precis som Ordförande Paul utryckte det så ”vilken säsong vi har haft”! Det har varit en omtumlande men inspirerande första säsong för mig i rollen som Sportchef. Det har varit mycket nytt att ta in vad gäller spännvidden över alla områden som vi verkar inom.

Jag har en ganska krass tränarbakgrund och känner mig väldigt trygg i sammanhang där det pratas träning, hälsa och personlig utveckling, både fysiskt och mentalt. Saltsjöbadens SLK är så mycket mer! Det är med stor beundran som jag tänker tillbaka på säsongen i sin helhet. Jag tänker på det engagemang som finns i alla led, det driv som alla barn och ungdomar har visat. Härligt!

Jag känner mig stolt att få vara en del av detta, att få möjlighet att sätta min prägel på de områden som jag brinner för och vill utveckla...för det finns utmaningar...

...vi står inför alarmerande förändringar bland våra unga i kring deras syn på fysisk aktivitet och deras fysiska utveckling. Det är knappast en nyhet. Ständigt kommer nya rapporter om för mycket stillasittande, eller stillasittande i kombination med för mycket organiserad idrott vilket gör att barn och ungdomar idag inte utvecklar ett tillräckligt stort omfång av styrka och rörelse i olika miljöer och sammanhang.

Alpin skidåkning är en idrott som ställer krav! Det är också en idrott som ständigt utvecklas, inte minst på materialsidan men också på vilket sätt vi lär oss att träna så att vi tål större fysisk belastning. Detta gör att det troligtvis kommer att åkas snabbare och snabbare...dvs större och större belastning. För att möta framtidens krav på den fysiska kapacitet som kommer att krävas för att nå framgång måste vi tillsammans hjälpas åt att utbilda våra barn och ungdomar i kring detta. Vad krävs nu, vad kommer att krävas sen?

Jag vill med detta tydliggöra vikten av att ständigt vara i rörelse! Ständigt belasta kroppen med lek och idrott i alla dess former! Ni alla föräldrar har ett jätteansvar i det att påvisa vikten av fysisk aktivitet alla dagar i vecka nu när vi lägger skidorna på hyllan och sätter på oss badbrallorna! Föregå gärna med gott exempel! ;-)

Jag vill verkligen lyfta fram och hylla alla aktiva som har varit med på träningar och tävlingar säsongen 16/17 och gjort sitt allra bästa! Alla jobbar utifrån sina egna förutsättningar. Målet med vår verksamhet är bl a att alla ska känna sig inkluderade, alla ska få vara med och ALLA ska synas. Det målet ska vi utveckla vidare och lyfta ännu högre!

Jonas Kensén, Sportchef


Nyhetsarkiv
Klubbnytt nov 20202020-11-08 17:47
Klubbnytt 2 -20182018-08-27 13:38
Klubbnytt 1 20182018-02-23 12:06
Klubbnytt 3 20172017-11-13 13:47
Klubbnytt 2 20172017-09-10 18:14
Klubbnytt 1 20172017-05-18 13:24
 
Våra sponsorer
Sociala media